Sexuella trakasserier: en del av jobbet? Yrkesutbildning som medskapare av social hållbarhet

status:
pågående

Enligt Arbetsmiljöverkets senaste undersökning är kvinnor som arbetar i butik de som drabbas i allra högst utsträckning. Ungdomar, särskilt unga kvinnor i osäkra anställningar, är mest utsatta. Sexuella trakasserier är inte bara ett vanligt problem inom handelssektorn, utan också ett allvarligt sådant. De negativa effekterna sträcker sig från ökad sjukfrånvaro till högre personalomsättning, vilket i sin tur påverkar företagens lönsamhet

När frågor om sexuella trakasserier i arbetslivet har debatterats och forskats om, har fokus ofta legat på trakasserier från kollegor eller chefer. Inom handeln är det dock oftare en kund som är förövare. Detta sätter den handelsanställda i en svår situation, då ett professionellt service möte förväntas innefatta ett vänligt bemötande, ibland under mottot ”kunden har alltid rätt.” Sexuella trakasserier är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Även mindre allvarliga former av trakasserier kan leda till minskad trygghet och försämrat välbefinnande. Det är därför angeläget att få fram ny kunskap om hur sexuella trakasserier inom handeln kan motarbetas, för att skapa en friskare och bättre arbetsmiljö.

Inom gymnasieskolans yrkesutbildning finns potential att bidra med kunskap om sexuella trakasserier från kunder och att ge verktyg för hur dessa kan stoppas, förebyggas och hanteras. I projektet kommer forskare, tillsammans med yrkeslärare och praktikhandledare, att generera ny kunskap om sexuella trakasserier från kunder inom handeln.

 

Projekttitel

Sexuella trakasserier: en del av jobbet? Yrkesutbildning som medskapare av social hållbarhet

Utlysning

Forskning relevant för handelsnäringen 2024

Projektledare

Eva Klope

Linnéuniversitet

Övriga projektdeltagare

Maria Hedlin

Linnéuniversitet

Beviljat anslag

1 741 957

Tidplan

januari 2025 - december 2026