Detaljhandlare uppmuntras att skala upp cirkulära affärsmodeller för att minska sektorns miljöpåverkan. Detta kräver också att cirkulär konsumtion möjliggörs, inklusive alternativ för återförsäljning av oanvända, vilande tillgångar. Ytterligare studier behövs för att förstå hur och när nya cirkulära erbjudanden i detaljhandelsmiljöer lyckas stödja cirkulär konsumtion. Denna kunskap är nödvändig för att hjälpa detaljhandlare att framgångsrikt skala upp cirkulära erbjudanden och anpassa sig till EU:s textilstrategi.
Namn: Réka Tölg
År: 2024
Typ: Doktorand
Doktorandstipendiet är kopplat till Rékas projekt, som syftar till att illustrera och konceptualisera hur cirkulär konsumtion främjas genom detaljhandlarnas cirkulära erbjudanden. Implementeringen av cirkularitet, inklusive förlängning av produktlivslängder och rätt till reparation, är centrala frågor inom branschen och politiken, med konsekvenser för olika detaljhandelsområden såsom elektronik, sportkläder, kläder och heminredning.
I hennes projekt fokuserar hon på klädesdetaljhandeln, men insikterna om hur detaljhandlare kan stödja cirkulär konsumtion är också värdefulla för andra detaljhandelssektorer. Studier kring hur detaljhandlare kan stödja cirkulär konsumtion inom klädesdetaljhandeln är aktuella med tanke på den senaste politiska utvecklingen kring EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier. Denna strategi strävar efter att förlänga produktlivslängder och göra ”snabbmode ur modet”, samt att erbjuda ”ekonomiskt lönsamma återanvändnings- och reparationslösningar”, vilket skapar möjligheter för klädesdetaljhandlare att stödja cirkulär konsumtion.
REKA TÖLG PRESENTATION
Réka Tölg, Doktorand, vid Lunds universitet, skriver en avhandling inom konsumtions- och detaljhandelsforskning, med tidigare studier i företagsekonomi, marknadsföring och konsumtion. Intresset för varför och hur människor konsumerar och agerar i relation till marknader och etik väcktes redan under grundutbildningen och består idag.